Witam
Mam pytanie jak obliczyć wartośći funkcji trygonometrycznych tylko przy uzyciu kalkulatora z funkcjami +, - , dzikenie i mnożenie
Z góry dizkękuje za odpowiedź
Obliczanie funkcji trygonometrycznych
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Obliczanie funkcji trygonometrycznych
Nie przy użyciu skończonej liczby operacji. Ale da się poznać dość dobre przybliżenia, np. rozwijając w szereg Taylora.
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Obliczanie funkcji trygonometrycznych
Jak przybliżenie, to można narysować sobie trójkąt prostokątny z danym kątem przy pomocy kątomierza, zmierzyć odpowiednie boki i liczyć na kalkulatorze dzieląc co tam trzeba
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Obliczanie funkcji trygonometrycznych
:
\(\displaystyle{ \sin (x) = \sum_{n=0}^\infty \frac{(-1)^n}{(2n+1)!}x^{2n+1}\\
\sin (0{,}5) = \frac{1}{2} - \frac{1}{3! \cdot 8} + \frac{1}{5!\cdot 32} - \frac{1}{7! \cdot 128} + \ldots \approx 0{,}4794255332}\)
Ten sam kalkulator, na którym sumowałem powyższe przybliżenie, zapytany wprost o sinus podaje wynik \(\displaystyle{ \sin (0{,}5) \approx 0{,}4794255386}\).
\(\displaystyle{ \sin (x) = \sum_{n=0}^\infty \frac{(-1)^n}{(2n+1)!}x^{2n+1}\\
\sin (0{,}5) = \frac{1}{2} - \frac{1}{3! \cdot 8} + \frac{1}{5!\cdot 32} - \frac{1}{7! \cdot 128} + \ldots \approx 0{,}4794255332}\)
Ten sam kalkulator, na którym sumowałem powyższe przybliżenie, zapytany wprost o sinus podaje wynik \(\displaystyle{ \sin (0{,}5) \approx 0{,}4794255386}\).