\(\displaystyle{ \frac{1-\sin x}{\cos x} = \frac{\cos x}{1+\sin x}}\)
nie mogę wpaść jak to zrobić pomóżcie ;/
udowodnij tożsamość
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
udowodnij tożsamość
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 20:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
udowodnij tożsamość
Przekształcenie równoważne do prawdziwej równości to jak najbardziej prawidłowy dowód.
Oczywiście bardziej elegancko jest dojść od lewej do prawej:
\(\displaystyle{ L=\frac{1-\sin x}{\cos x} = \frac{(1-\sin x)(1+\sin x)}{\cos x (1+\sin x)} = \ldots}\)
Q.
Oczywiście bardziej elegancko jest dojść od lewej do prawej:
\(\displaystyle{ L=\frac{1-\sin x}{\cos x} = \frac{(1-\sin x)(1+\sin x)}{\cos x (1+\sin x)} = \ldots}\)
Q.