mam \(\displaystyle{ \cos \frac{33 \pi }{9}}\)
doszedłem do \(\displaystyle{ \cos \left( \pi + \frac{2}{3} \pi \right)}\)
i co dalej jak to będzie? niech ktoś wyjaśni krok po kroku
znajdz wartość funckji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
znajdz wartość funckji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 28 paź 2012, o 11:25 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
znajdz wartość funckji trygonometrycznej
Wzory redukcyjne znasz? W której ćwiartce jesteśmy? Co się dzieje z cosinusem?
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
znajdz wartość funckji trygonometrycznej
Skorzystaj ze wzoru redukcyjnego \(\displaystyle{ \cos(\pi+\alpha)=-\cos\alpha}\).
Aczkolwiek lepiej byłoby zauważyć, że \(\displaystyle{ \pi+\frac{2}{3}\pi=2\pi-\frac{\pi}{3}}\) i skorzystać z okresowości i parzystości funkcji kosinus.
Aczkolwiek lepiej byłoby zauważyć, że \(\displaystyle{ \pi+\frac{2}{3}\pi=2\pi-\frac{\pi}{3}}\) i skorzystać z okresowości i parzystości funkcji kosinus.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 11 razy
znajdz wartość funckji trygonometrycznej
i tak nic z tego nie rozumiem ;/
wzory redukcyjne mam tylko 2
\(\displaystyle{ \sin ( \alpha + \beta ) = \sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \cos ( \alpha + \beta ) = \cos \alpha \cos \beta - \sin \alpha \sin \beta}\)
jak to do tego podstawic niech ktos dokladnie wyjasni o kolei i jakos to ogarne wtedy
wzory redukcyjne mam tylko 2
\(\displaystyle{ \sin ( \alpha + \beta ) = \sin \alpha \cos \beta + \cos \alpha \sin \beta}\)
\(\displaystyle{ \cos ( \alpha + \beta ) = \cos \alpha \cos \beta - \sin \alpha \sin \beta}\)
jak to do tego podstawic niech ktos dokladnie wyjasni o kolei i jakos to ogarne wtedy
Ostatnio zmieniony 29 paź 2012, o 15:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.