Hej,
mam pytanie takowe, w jaki sposób dobrze rysować funkcje cyklometryczne, tzn chodzi mi o przykłady typu: \(\displaystyle{ f(x)=\arccos \left( \cos x\right)}\), \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \pi }{2}-\arcctg (\tg x)}\) itp, itd. Jak ktoś mógł to jakoś mi wytłumaczyć byłbym wdzięczny:)
Rysowanie funkcji cyklometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Rysowanie funkcji cyklometrycznych
\(\displaystyle{ f(x)=\arccos(\cos x)=x,\,x\in R\\\\
f(x)=\arccot(\tan x)=\arccot\left( \cot\left( \frac{\pi}{2}-x\right) \right)=\frac{\pi}{2}-x,\,x\in R\setminus\left\{ (2k-1)\frac{\pi}{2}\right\},\\k\in Z}\)
f(x)=\arccot(\tan x)=\arccot\left( \cot\left( \frac{\pi}{2}-x\right) \right)=\frac{\pi}{2}-x,\,x\in R\setminus\left\{ (2k-1)\frac{\pi}{2}\right\},\\k\in Z}\)
- Gadziu
- Użytkownik
- Posty: 653
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Radom
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 48 razy
Rysowanie funkcji cyklometrycznych
No według mnie to tak, Powinno być, ale jak sobie biorę to pierwsze i wpisuje do jakiegoś programu rysującego funkcje, to wychodzą mi takie górki dołki i na dodatek większe od zera...
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Rysowanie funkcji cyklometrycznych
Racja, powinno być tak:
\(\displaystyle{ f(x)=\arccos(\cos x)=\begin{cases}x,\,x\in[0,\pi]\\2\pi-x,\,x\in(\pi,2\pi]\end{cases}}\)
i to się powtarza z okresem \(\displaystyle{ 2\pi}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\arccot(\tan x)=\frac{\pi}{2}-x,\,x\in\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right]}\)
i okres \(\displaystyle{ \pi}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\arccos(\cos x)=\begin{cases}x,\,x\in[0,\pi]\\2\pi-x,\,x\in(\pi,2\pi]\end{cases}}\)
i to się powtarza z okresem \(\displaystyle{ 2\pi}\)
\(\displaystyle{ f(x)=\arccot(\tan x)=\frac{\pi}{2}-x,\,x\in\left[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}\right]}\)
i okres \(\displaystyle{ \pi}\)