Tangensy połówek

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11373
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Tangensy połówek

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \left( x \right) + \sin \left( y \right) =a\\
\cos \left( x \right) +\cos \left( y \right) =b \end{cases}}\)

ile to \(\displaystyle{ u}\) oraz \(\displaystyle{ v}\):
\(\displaystyle{ u =\tg \left( \frac{x}{2} \right)}\)
\(\displaystyle{ v =\tg \left( \frac{y}{2} \right)}\)
gdy \(\displaystyle{ a, b}\) są dane (parametry)?
Ostatnio zmieniony 27 paź 2012, o 22:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ