"głupie" pytanie...

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Beer87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

"głupie" pytanie...

Post autor: Beer87 »

Witam. Mam takie "głupie" pytanie. Czy sin(x+1)=sin(-x) cos(5-x)=cos(5x) itd. mozna zapisać w ten sposób x+1=-x 5-x=5x czy mozna tą metode stosować tak jak np w funkcj wykładniczej ?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

"głupie" pytanie...

Post autor: Lorek »

Beer87 pisze:czy mozna tą metode stosować tak jak np w funkcj wykładniczej
W funkcji wykładniczej stosujemy tę zasadę, gdyż funkcja wykładnicza jest różnowartościowa, a funkcje trygonometryczne już różnowartościowe nie są, więc nie można tak robić.
Beer87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 27 lut 2007, o 19:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom

"głupie" pytanie...

Post autor: Beer87 »

Dzięki za szybką odpowiedź !
ODPOWIEDZ