Problem z uproszczeniem pewnej funkcji -

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
radinz1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WW

Problem z uproszczeniem pewnej funkcji -

Post autor: radinz1 »

Witam,
przy obliczaniu pewnej całki na końcu wychodzi mi coś takiego:

\(\displaystyle{ \arctan \left( 2\tg \left( u \right) \right) =\arctan \left( \tg u + \tg u \right) = \arctan \left( \tg u \right) +\arctan \left( \tg u \right) =u+u=2u}\)

Czy mój tok rozumowania przy upraszaniu tej funkcji jest poprawny? Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, o 12:25 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Problem z uproszczeniem pewnej funkcji -

Post autor: »

radinz1 pisze:\(\displaystyle{ \arctan \left( \tg u + \tg u \right) = \arctan \left( \tg u \right) +\arctan \left( \tg u \right)}\)
Nie ma takiego wzoru:
\(\displaystyle{ \arctg (a+b)= \arctg a+ \arctg b}\)

Q.
radinz1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2012, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WW

Problem z uproszczeniem pewnej funkcji -

Post autor: radinz1 »

Więc co mógłbym z tym dalej zrobić?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Problem z uproszczeniem pewnej funkcji -

Post autor: »

Zostaw w tej postaci w jakiej jest.

Q.
ODPOWIEDZ