Witam.
Mam problem z rozwiązywaniem nierówności cyklometrycznych. Nigdy nie wiem jak odwracać znak nierówności. Np.
a)\(\displaystyle{ \arcsin (3 ^{\cos x} -2) \ge \arcsin 1}\) Problem polega na tym, że nie wiem czy \(\displaystyle{ \arcsin (3 ^{\cos x} -2)}\) jest funkcją rosnącą czy malejącą, podobnie w pozostałych przykładach
b)\(\displaystyle{ \arcsin (2x+5) \ge \arcsin \frac{1}{2}}\)
c)\(\displaystyle{ \arccot (x^2-1) \le \arccot (-1)}\)
Czy dana funckja cykl. jest funkcją ros. czy mal.?
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 11:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 7 razy
Czy dana funckja cykl. jest funkcją ros. czy mal.?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2012, o 15:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Czy dana funckja cykl. jest funkcją ros. czy mal.?
\(\displaystyle{ \arcsin(3 ^{\cos x} -2) \ge \arcsin 1 \Rightarrow 3 ^{\cos x} -2\ge 1}\)
\(\displaystyle{ \arcsin,\arctan}\) są rosnące, \(\displaystyle{ \arccos,\arccot}\) malejące
\(\displaystyle{ \arcsin,\arctan}\) są rosnące, \(\displaystyle{ \arccos,\arccot}\) malejące