Tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
susia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 9 mar 2007, o 07:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mszana Dolna
Podziękował: 10 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: susia »

Witam! Mam do rozwiązania takie coś:
\(\displaystyle{ tg^{4}x+ctg^{4}x}\)

gdy
\(\displaystyle{ tgx+ctgx=1}\)
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Vixy »

wskazowka: \(\displaystyle{ (tg^2x+ctg^x)^2-2tg^2xctg^2x}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Tristan »

Po podniesieniu danego równania do kwadratu otrzymujemy \(\displaystyle{ tg^2 x +2 + ctg^2 x =1}\), czyli \(\displaystyle{ tg^2 x + ctg^2 x=-1}\), więc \(\displaystyle{ tg^4 x + 2 + ctg^4 x =1}\). Tak więc \(\displaystyle{ tg^4 x + ctg^4 x=-1}\) bez względu na fakt, czy to wyrażenie ma sens...
susia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 9 mar 2007, o 07:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mszana Dolna
Podziękował: 10 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: susia »

Wielkie dzięki!
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Lorek »

Tak w ogóle to fakt, że suma liczby i jej odwrotności jest równa 1 powinien dać do myslenia
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Tristan »

Oczywiście w liczbach rzeczywistych równanie \(\displaystyle{ tg x + ctg x=1}\) nie ma rozwiązania. Ale ponieważ w zadaniu proszono o obliczenie, to obliczyłem
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Tożsamość trygonometryczna

Post autor: Lorek »

W tym roku na matmixie też było podobne zadanie, chyba twórcy tych zadań nie interesują się tym, że coś w nich nie pasuje (a może to tak specjalnie? )
ODPOWIEDZ