Uzasadnienie tożsamości trygonometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xsavo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 lis 2011, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polandia
Podziękował: 4 razy

Uzasadnienie tożsamości trygonometrycznych

Post autor: xsavo »

Witam mam problem z przykładam z zadania o treści jak w temacie , oto on:

\(\displaystyle{ \tg \frac{\alpha }{2}= \frac{1-\cos \alpha }{\sin \alpha }}\)



prosiłbym o jakąs podpowiedz albo rozwiazanie z góry dziekuje !
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, o 09:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Uzasadnienie tożsamości trygonometrycznych

Post autor: bb314 »

podstawowe wzory, które powinny Ci pomóc:

\(\displaystyle{ \tg \frac{\alpha }{2}= \frac{\sin\frac{ \alpha}{2} }{\cos\frac{ \alpha}{2} }}\)

\(\displaystyle{ \sin\frac{a\pha}{2}=\sqrt{\frac{1-\cos\alpha}{2}}\)

\(\displaystyle{ \cos\frac{a\pha}{2}=\sqrt{\frac{1+\cos\alpha}{2}}\)

\(\displaystyle{ \sin^2\alpha+\cos^2\alpha=1}\)
xsavo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 30 lis 2011, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polandia
Podziękował: 4 razy

Uzasadnienie tożsamości trygonometrycznych

Post autor: xsavo »

Dziekuje juz wyszło !
ODPOWIEDZ