rysunek funkcji sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
reaperdie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 44 razy

rysunek funkcji sinus

Post autor: reaperdie »

\(\displaystyle{ f(x) = 3 \left| \sin \frac{1}{2} x\right|}\)

Muszę narysować ten wykres, wiem że pod modułem rozbijam na dwie części ale nie bardzo wiem co się robi gdy sin pod modułem jest równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 22:46 przez kamil13151, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

rysunek funkcji sinus

Post autor: pawellogrd »

Sinus pod modułem równy \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)? Czy miałeś na myśli, że nie wiesz co zrobić jeżeli argumentem sinusa jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2} x}\), a nie \(\displaystyle{ x}\)? Albo wyznacz miejsca zerowe i wartości w punktach, w których łatwo je policzyć, albo intuicyjnie "zwężasz" wykres funkcji \(\displaystyle{ \sin(x)}\) dwukrotnie.
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

rysunek funkcji sinus

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \sin \frac{1}{2} \pi}\)
Oznacza, że okres funkcji zwiększy się dwukrotnie. Wykres będzie rozciągnięty względem osi OX.
ODPOWIEDZ