Witam!
Proszę o pomoc w tym zadaniu i krótkie wyjaśnienie metody.
\(\displaystyle{ f(x)=3\sin2x}\)
\(\displaystyle{ dla x \in \left\langle \frac{- \pi }{4}, \frac{ \pi }{4} \right\rangle}\)
Wyznaczyc funkcję odwrotną (cykoletryczną)
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 3 lis 2009, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ciechocinek
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyc funkcję odwrotną (cykoletryczną)
czy nie trzeba sprawdzac/określac dziedziny?
na zajęciach rozwiązania podobnych przykładów były
dośc długie, zawiłe i ciężkie do zrozumienia ;/
na zajęciach rozwiązania podobnych przykładów były
dośc długie, zawiłe i ciężkie do zrozumienia ;/
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Wyznaczyc funkcję odwrotną (cykoletryczną)
Oczywiście, że trzeba. Ja podałem Ci podpowiedz jak zacząć zadanie. Musisz poczynić jeszcze założenia. Szczególnie zastanowić się czy można wyznaczyć funkcję odwrotną.
Ewentualnie na początku przekształcić \(\displaystyle{ \sin 2x}\) razem z zakresem \(\displaystyle{ x}\).
Ewentualnie na początku przekształcić \(\displaystyle{ \sin 2x}\) razem z zakresem \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Wyznaczyc funkcję odwrotną (cykoletryczną)
Niech \(\displaystyle{ t=2x}\), wtedy: \(\displaystyle{ f(t)=3 \sin(t) \Rightarrow \sin(t)=\frac{f(t)}{3}}\)
Funkcją odwrotną dla \(\displaystyle{ \sin(t)}\) jest \(\displaystyle{ \arcsin(t)}\) zatem:
\(\displaystyle{ \arcsin(\sin(t)) = \arcsin\left( \frac{f(t)}{3} \right)}\)
W zadanym przedziale, tj. dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{- \pi }{4}, \frac{ \pi }{4} \right\rangle \Rightarrow t=2x \in \left\langle \frac{- \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) zachodzi: \(\displaystyle{ \arcsin(\sin(t))=t}\), zatem powyższe równanie można przekształcić do postaci:
\(\displaystyle{ t = \arcsin\left( \frac{f(t)}{3} \right)}\) , a stąd wracając do zmiennej x:
\(\displaystyle{ 2x = \arcsin\left( \frac{f(2x)}{3} \right)}\) czyli \(\displaystyle{ x = \frac{\arcsin\left( \frac{f(2x)}{3} \right)}{2}}\)
Więc funkcją odwrotną będzie \(\displaystyle{ f^{-1} (x)=\frac{\arcsin\left( \frac{f(2x)}{3} \right)}{2}}\)
Funkcją odwrotną dla \(\displaystyle{ \sin(t)}\) jest \(\displaystyle{ \arcsin(t)}\) zatem:
\(\displaystyle{ \arcsin(\sin(t)) = \arcsin\left( \frac{f(t)}{3} \right)}\)
W zadanym przedziale, tj. dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle \frac{- \pi }{4}, \frac{ \pi }{4} \right\rangle \Rightarrow t=2x \in \left\langle \frac{- \pi }{2}, \frac{ \pi }{2} \right\rangle}\) zachodzi: \(\displaystyle{ \arcsin(\sin(t))=t}\), zatem powyższe równanie można przekształcić do postaci:
\(\displaystyle{ t = \arcsin\left( \frac{f(t)}{3} \right)}\) , a stąd wracając do zmiennej x:
\(\displaystyle{ 2x = \arcsin\left( \frac{f(2x)}{3} \right)}\) czyli \(\displaystyle{ x = \frac{\arcsin\left( \frac{f(2x)}{3} \right)}{2}}\)
Więc funkcją odwrotną będzie \(\displaystyle{ f^{-1} (x)=\frac{\arcsin\left( \frac{f(2x)}{3} \right)}{2}}\)