Witam, mam problem, bo dostałem dwa przykłady, "rzucone na twarz", nigdy wcześniej tego nie robiłem, witamy na studiach ;p
Bardzo proszę o pomoc:
1) \(\displaystyle{ \sin ^{2}+2\sin x+1=0}\)
sinx zastąpiłem literką "t", obliczyłem miejsce zerowe (-1) i co dalej? Nie mam pojęcia jak cokoliwiek narysować...
2) \(\displaystyle{ \tg x>\sqrt{3}}\)
Z tym kompletnie nie iem co zrobić
równania i nierówności - jak rozwiązać?
równania i nierówności - jak rozwiązać?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 15:26 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
równania i nierówności - jak rozwiązać?
1)
Jeśli już wyliczyłeś to rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) =-1}\)
2) \(\displaystyle{ \tg x>\sqrt{3}}\)
prawą stronę zamieniamy
\(\displaystyle{ \tg \left( x \right) >\tg \left( \frac{\pi}{3}+k\pi \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)
Jeśli już wyliczyłeś to rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \sin \left( x \right) =-1}\)
2) \(\displaystyle{ \tg x>\sqrt{3}}\)
prawą stronę zamieniamy
\(\displaystyle{ \tg \left( x \right) >\tg \left( \frac{\pi}{3}+k\pi \right)}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z}}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 15:27 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
równania i nierówności - jak rozwiązać?
Dziękuję. A jak rozwiązać to \(\displaystyle{ \sin (x)=-1}\)?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 15:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 17 cze 2012, o 14:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
równania i nierówności - jak rozwiązać?
Ja bym w ogóle to pierwsze zwinęła do wzoru skróconego mnożenia \(\displaystyle{ (\sin x+1) ^{2} = 0}\) w sumie to na jedno tylko szybciej:P
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 15:43 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.