1) \(\displaystyle{ \cos \alpha=\cos \beta}\)
2) \(\displaystyle{ \tg \alpha=\tg \beta}\)
Jak mam to zrobic?To sa 2 różna równania jakby co
obliczyc równania
- Gogeta
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 3 razy
obliczyc równania
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 13:07 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
obliczyc równania
1) Wiadomo, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \cos\left( - \alpha \right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \cos \left( \alpha +2k \pi \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ \beta = \alpha +2k \pi \ \ \ \mbox{lub} \ \ \ \beta = - \alpha +2k \pi: \ k \in C}\)
2) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \tg\left( \alpha +k \pi \right)}\)
czyli \(\displaystyle{ \beta = \alpha +k \pi : \ k \in C}\)
oraz
\(\displaystyle{ \cos \alpha = \cos \left( \alpha +2k \pi \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ \beta = \alpha +2k \pi \ \ \ \mbox{lub} \ \ \ \beta = - \alpha +2k \pi: \ k \in C}\)
2) \(\displaystyle{ \tg \alpha = \tg\left( \alpha +k \pi \right)}\)
czyli \(\displaystyle{ \beta = \alpha +k \pi : \ k \in C}\)