jak narysowac wykres takiej funkcji trygonometrycznej? \(\displaystyle{ y=4\cos ( \frac{x}{3} )}\)
Jakie kroki powinienem poczynic? Wiem, ze \(\displaystyle{ 4}\) przed cosinusem zwieksza wartosci do \(\displaystyle{ \left\langle -4,4\right\rangle}\) ale nie mam pojecia co robi \(\displaystyle{ \frac{x}{3}}\)
jak narysowac?
- Gogeta
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 3 razy
jak narysowac?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 13:04 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Gogeta
- Użytkownik
- Posty: 228
- Rejestracja: 18 sie 2011, o 12:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 79 razy
- Pomógł: 3 razy
jak narysowac?
A co w wypadku gdy \(\displaystyle{ y=\sin (x-5)}\) ? Jak mam to narysowac? Rozumiem ze o 5 jednostek w prawo, ale jesli mam wykres z argumentami \(\displaystyle{ \left\langle -2 \pi ,2 \pi\right\rangle}\) to w jaki sposob mam to przedstawic?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 13:05 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj nawiasów \langle \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj nawiasów \langle \rangle.
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
jak narysowac?
Wykres rysujesz w przedziale:
\(\displaystyle{ \left\langle -2 \pi + 5 ,2 \pi + 5\right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \left\langle -2 \pi + 5 ,2 \pi + 5\right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 21 paź 2012, o 13:05 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj nawiasów \langle \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości. Używaj nawiasów \langle \rangle.