uzasadnij tozsamosc
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
uzasadnij tozsamosc
uzasadnij tozsamosc
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sqrt{1+2\sin \alpha \cos \alpha }}\)
przykładu nie rozumiem bo istnieje pierwiastek i tego nie zrobię
\(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \sqrt{1+2\sin \alpha \cos \alpha }}\)
przykładu nie rozumiem bo istnieje pierwiastek i tego nie zrobię
Ostatnio zmieniony 20 paź 2012, o 22:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
uzasadnij tozsamosc
Po podniesieniu do kwadratu dostajesz \(\displaystyle{ \sin^2 x+2\sin x\cos x +\cos^2 x=1+2\sin x\cos x}\), a wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin^2 x+\cos^2 x=1}\). Musisz do tego dodać założenie, że \(\displaystyle{ 1+2\sin x \cos x \ge 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 27 wrz 2012, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Giżycko
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
uzasadnij tozsamosc
[*]
dziękiwiskitki pisze:Po podniesieniu do kwadratu dostajesz \(\displaystyle{ \sin^2 x+2\sin x\cos x +\cos^2 x=1+2\sin x\cos x}\), a wiadomo, że \(\displaystyle{ \sin^2 x+\cos^2 x=1}\). Musisz do tego dodać założenie, że \(\displaystyle{ 1+2\sin x \cos x \ge 0}\)