Mam sprawdzić czy pniższe równanie jest tożsamością:
\(\displaystyle{ \frac{ \sin \alpha + \sin 5 \alpha }{ \cos \alpha + \cos 5 \alpha} = \tg 3 \alpha}\)
Rpzpisałem wzory na \(\displaystyle{ \sin 5 \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos 5 \alpha}\)
I nie mam pojęcia co dalej...
Sprawdz tozsamosc
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 10:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lbl
- Podziękował: 7 razy
Sprawdz tozsamosc
Ostatnio zmieniony 19 paź 2012, o 21:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Sprawdz tozsamosc
Musisz zastosować wzory na sumę cosinusów i sumę sinusów.
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta=2\cos \frac{\alpha+\beta}{2} \cdot \cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin\beta=2\sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cdot \cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos\beta=2\cos \frac{\alpha+\beta}{2} \cdot \cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha+\sin\beta=2\sin \frac{\alpha+\beta}{2} \cdot \cos \frac{\alpha-\beta}{2}}\)