Czy mógłby mi ktoś pomóc...
Potrzebuję wzoru na \(\displaystyle{ \sin 5 \alpha}\) i \(\displaystyle{ \cos 5 \alpha}\)
Tożsamożci trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Tożsamożci trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin5\alpha=5\sin^{4}\alpha\cos\alpha-10\sin^{2}\alpha\cos^{3}\alpha+\cos^{5}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos5\alpha=\sin^{5}\alpha-10\sin^{3}\alpha\cos^{2}\alpha+5\sin\alpha\cos^{4}\alpha}\)
\(\displaystyle{ \cos5\alpha=\sin^{5}\alpha-10\sin^{3}\alpha\cos^{2}\alpha+5\sin\alpha\cos^{4}\alpha}\)