Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
xavi735
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 4 paź 2012, o 10:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lbl
Podziękował: 7 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: xavi735 »

\(\displaystyle{ \frac{ 1- \sin \alpha }{ \sin \alpha } = \tg \frac{ \alpha } {2}}\)
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Vardamir »

Podpowiedz.

\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha } {2}=\frac{ 1- \cos \alpha }{ \sin \alpha }}\)
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: pawellogrd »

I pamiętaj o założeniu: \(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 0 \Rightarrow \alpha \neq k \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in Z}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{\alpha}{2} \neq \frac{\pi}{2} + k \pi \Rightarrow \alpha \neq \pi + 2k \pi}\) (drugie wynika z faktu, że funkcja \(\displaystyle{ \tg}\) nie jest dla takich wartości określona)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, o 22:02 przez pawellogrd, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

pawellogrd pisze:I pamiętaj o założeniu: \(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 0 \Rightarrow \alpha \neq 2k \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in Z}\)
E tam. Popraw.

+ jeszcze jedno założenie.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: pawellogrd »

piasek101 pisze:
pawellogrd pisze:I pamiętaj o założeniu: \(\displaystyle{ \sin \alpha \neq 0 \Rightarrow \alpha \neq 2k \pi}\), gdzie \(\displaystyle{ k \in Z}\)
E tam. Popraw.

+ jeszcze jedno założenie.
Racja, poprawione.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: piasek101 »

Ale pierwsze było do poprawy.
pawellogrd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 156 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: pawellogrd »

piasek101 pisze:Ale pierwsze było do poprawy.
Teraz już chyba będzie ok
ODPOWIEDZ