Mógł bym liczyć na jakąś wskazówkę co do tego zadania, bo nie wiem jak się do niego zabrać.
"Udowodnij twierdzenie: Dla wszystkich rzeczywistych wartości zmiennej t wyrażenie cos(sint) przyjmuje wartości dodatnie".
Udowodnienie twierdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Udowodnienie twierdzenia
zbiorem wartości \(\displaystyle{ sint}\) jest przedział \(\displaystyle{ }\)
A przedział ten jest zawarty w przedziale \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2})}\) dla którego cosinus przyjmuje wartości dodatnie.
A przedział ten jest zawarty w przedziale \(\displaystyle{ (-\frac{\pi}{2};\frac{\pi}{2})}\) dla którego cosinus przyjmuje wartości dodatnie.
Udowodnienie twierdzenia
rozumiem to rozwiazanie tylko chcialbym sie dowiedziec jak mozna zapisac to matematycznie a nie slowami
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Udowodnienie twierdzenia
A dlaczegóż to "matematycznie" miałoby oznaczać "bez używania słów"? To rozwiązanie jest poprawne i nie ma potrzeby zamieniać go w jakąś masę znaczków tylko po to, by nie używać słów.