Przeliczanie wartości funkcji trygonometrycznych na stopnie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Parafian12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 paź 2012, o 21:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Przeliczanie wartości funkcji trygonometrycznych na stopnie

Post autor: Parafian12 »

Witam, mam problem z jedną rzeczą a mianowicie nie mogę dojść jak przeliczać wartości funkcji trygo. na stopnie.
mam np \(\displaystyle{ \sin x= \frac{-1}{2}}\) i to się \(\displaystyle{ = x=-30}\) lub \(\displaystyle{ x=210}\)
lub \(\displaystyle{ x=330}\) lub \(\displaystyle{ x=210}\)
mam również \(\displaystyle{ \cos x= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\) i tutaj jest \(\displaystyle{ x=150}\) i \(\displaystyle{ x=210}\)
lub \(\displaystyle{ x=-30}\) i \(\displaystyle{ x=210}\)
Mógłby mi ktoś wyjaśnić o co w tym chodzi?
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, o 21:43 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Przeliczanie wartości funkcji trygonometrycznych na stopnie

Post autor: piasek101 »

To tak zwane równania trygonometryczne; poczytać :
130484.htm
pytać.
ODPOWIEDZ