Udowodnij że jesli \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma,}\) są różne od \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} + 2k \pi}\) i \(\displaystyle{ \alpha + \beta + \gamma=0}\) to
\(\displaystyle{ \tg \alpha +\tg \beta +\tg \gamma = \tg \alpha \cdot \tg \beta \cdot \tg \gamma}\)
i podobne do tego zakładam że sposób robienia podobny
Udowodnij że jesli \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma,}\) są różne od \(\displaystyle{ \pi + 2k \pi}\) i \(\displaystyle{ \alpha + \beta + \gamma= \frac{ \pi }{2}}\) to
\(\displaystyle{ \ctg \alpha +\ctg \beta +\ctg \gamma = \ctg \alpha \cdot \ctg \beta \cdot \ctg \gamma}\)
Kilka uduwodnień trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 maja 2011, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Kilka uduwodnień trygonometrycznych
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012, o 20:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Kilka uduwodnień trygonometrycznych
Wzoruj się na tym rozwiązaniu z linka.
Wzory:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha+\ctg \beta=\frac{\sin (\alpha+\beta)}{\cos \alpha \ \cos \beta}}\)
\(\displaystyle{ \alpha+\beta= \frac{\pi}{2} -\gamma}\)
i
\(\displaystyle{ \gamma= \frac{\pi}{2} -(\alpha+\beta)}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha+\ctg \beta=\frac{\sin (\alpha+\beta)}{\cos \alpha \ \cos \beta}}\)
\(\displaystyle{ \alpha+\beta= \frac{\pi}{2} -\gamma}\)
i
\(\displaystyle{ \gamma= \frac{\pi}{2} -(\alpha+\beta)}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2012, o 19:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.