arcus tangens - krótka równosc

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
qaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 486
Rejestracja: 28 paź 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gobbos' Kingdom
Podziękował: 311 razy
Pomógł: 5 razy

arcus tangens - krótka równosc

Post autor: qaz »

pokazac, ze: \(\displaystyle{ arctg(tgx)=x}\)

Czy dobre jest nastepujące rozwiązanie:

\(\displaystyle{ arctg(tgx)=y

tgx=tgy

x=y

arctg(tgx)=x}\)



z góry dziekuje za odp ...
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

arcus tangens - krótka równosc

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ x ft( - \frac{\pi}{2}; \frac{\pi}{2} \right)}\)
A co do rozwiązania to "tangensujesz" obustronnie i gotowe - tak jak napisałaś.
ODPOWIEDZ