Witam!
Nie mam pomysłu jak udowodnić taką tożsamość:
\(\displaystyle{ \frac{\cos x}{1-\sin x} = \frac{1+\sin x}{\cos x}}\)
Udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, o 18:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
Wskazówka: wymnóż licznik i mianownik wyrażenia po lewej stronie przez \(\displaystyle{ 1+\sin x}\), czyli:
\(\displaystyle{ L=\frac{\cos x}{1-\sin x} \cdot \frac{1+\sin x}{1+\sin x}=...}\)
Następnie, wykorzystaj wzór skróconego mnożenia i jedynkę trygonometryczną.
\(\displaystyle{ L=\frac{\cos x}{1-\sin x} \cdot \frac{1+\sin x}{1+\sin x}=...}\)
Następnie, wykorzystaj wzór skróconego mnożenia i jedynkę trygonometryczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
Udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
Można to też od drugiej strony- wychodzac z faktu że jeden = jeden
\(\displaystyle{ 1=1 \iff \cos^{2}x = \cos^{2}x \iff \cos^{2}x = 1 - \sin^{2}x \iff \cos x \cdot \cos x =\left( 1- \sin^{2}x\right) \cdot \left( 1+ \sin^{2}x\right) \iff \frac{\cos x}{1-\sin x} = \frac{1+\sin x}{\cos x}
{}\)
\(\displaystyle{ 1=1 \iff \cos^{2}x = \cos^{2}x \iff \cos^{2}x = 1 - \sin^{2}x \iff \cos x \cdot \cos x =\left( 1- \sin^{2}x\right) \cdot \left( 1+ \sin^{2}x\right) \iff \frac{\cos x}{1-\sin x} = \frac{1+\sin x}{\cos x}
{}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
\(\displaystyle{ 1 - \sin^2x = (1-\sin{x})(1+\sin{x})}\)G17 pisze:Można to też od drugiej strony- wychodzac z faktu że jeden = jeden
\(\displaystyle{ \cos^{2}x = 1 - \sin^{2}x \iff \cos x \cdot \cos x =\left( 1- \sin^{2}x\right) \cdot \left( 1+ \sin^{2}x\right)}\)
Pozdrawiam