Tożsamości funkcji cyklometrycznych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kiler69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 15 sty 2010, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 13 razy

Tożsamości funkcji cyklometrycznych

Post autor: kiler69 »

Witam.
Proszę o pomoc w wykazaniu dwóch tożsamości. Fajnie by było jeśli ktoś napisałby krok po kroku jak to rozwiązać. Ja niestety nie mam pomysłu jak zacząć.
1. \(\displaystyle{ \arctg{x} = \arcctg {\frac{1}{x}}}\) dla \(\displaystyle{ x>0}\)

2. \(\displaystyle{ \cos{ \left( \arcsin{x} \right) } = \sqrt{1 - x^{2} }}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -1,1 \right\rangle}\)

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
szw1710

Tożsamości funkcji cyklometrycznych

Post autor: szw1710 »

ad 1. Skorzystaj z \(\displaystyle{ \tg\alpha\cdot\ctg\alpha=1}\)

ad 2. Skorzystaj z jedynki trygonometrycznej.
ODPOWIEDZ