Kąt podwójny - wzór redukcyjny

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Kąt podwójny - wzór redukcyjny

Post autor: denatlu »

Jak powstaje \(\displaystyle{ \sin 2x=2 \sin x \cdot \cos x}\) ? Czyli jak to udowodnić ? Bo znalazłem coś takiego:

\(\displaystyle{ 2 \sin ^2 \frac{x}{2} \cdot \cos ^2 \frac{x}{2}=}\) i sam nie wiem jak postępować?
Ostatnio zmieniony 11 paź 2012, o 21:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Kąt podwójny - wzór redukcyjny

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \sin 2x=\sin\left( x+x\right)}\) i wzór na sinus sumy.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Kąt podwójny - wzór redukcyjny

Post autor: denatlu »

no fakt, a jak powstaje wzór na sinus sumy?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Kąt podwójny - wzór redukcyjny

Post autor: Lbubsazob »

Sprawdź PW
ODPOWIEDZ