Sprawdź tożsamość trygonometryczną

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
dwukwiat15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krobia
Podziękował: 42 razy

Sprawdź tożsamość trygonometryczną

Post autor: dwukwiat15 »

\(\displaystyle{ \frac{4cos2x}{ctg^{2}x-tg^{2}x}=sin^{2}2x}\)
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Sprawdź tożsamość trygonometryczną

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ \frac {4(1-2sin^{2}x)}{(\frac {cosx}{sinx}-\frac {sinx}{cosx})(\frac {cosx}{sinx}+\frac {sinx}{cosx})} = 4(1-2sin^{2}x) * \frac {sin^{2}xcos^{2}x}{cos^{2}x-sin^{2}x}=4sin^{2}xcos^{2}x=sin^{2}2x}\)
ODPOWIEDZ