zbior wartosci =(

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

zbior wartosci =(

Post autor: Kocurka »

Wyznacz zbiór wartości funkcji


\(\displaystyle{ y = tg^{3}x - tg^{2}x + tgx - 1}\)


z gory dziekuje za pomoc... bede baaardzo wdzieczna !
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zbior wartosci =(

Post autor: Vixy »

\(\displaystyle{ tg^3x-tg^2x+tgx-\frac{tgx}{tgx}}\)=\(\displaystyle{ tgx(tg^2x-tgx+1-\frac{1}{tgx})}\)


za \(\displaystyle{ tgx=t}\)


noo i dalej juz łatwo
Ostatnio zmieniony 7 mar 2007, o 16:06 przez Vixy, łącznie zmieniany 3 razy.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

zbior wartosci =(

Post autor: soku11 »

czy przypadkiem nie pominelas jednego tangensa??

Nie powinno byc tak:
\(\displaystyle{ tg^{3}x-tg^{2}x+tgx-\frac{tgx}{tg{x}}}\)
??

POZDRO
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

zbior wartosci =(

Post autor: Vixy »

pisałam to dzisiaj rano tak na szybko , faktycznie cos namieszałam , w kazdym razie tgx wyciagnac nalezy przed nawias i dac zmienna pomocnicza.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

zbior wartosci =(

Post autor: Tristan »

Smerfetko18 - i jaki będzie końcowy wniosek, czyli jaki będzie ten zbiór wartości i dlaczego właśnie taki?
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

zbior wartosci =(

Post autor: Kocurka »

hmm sorki ale nie bardzo rozumiem.... co to dalo ze wyciagne przed nawias ? jak mam zwykle rownanie kwadratowe to rysuje parabolke i sprawdzam gdzie najnizszy czy tam najwyzszy punkt, a tutaj jest wielomian , wiec co zrobic ?
kloppix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 156
Rejestracja: 14 lut 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 4 razy

zbior wartosci =(

Post autor: kloppix »

hmm nie ja zadalem pytanie ale tez jestem ciekaw odpowiediz...
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

zbior wartosci =(

Post autor: Tristan »

Oczywiście zbiorem rozwiązań będzie cały zbiór liczb rzeczywistych.
ODPOWIEDZ