problem z różnowartowoscia i funkcja odwrotna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
locopin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 23 sie 2010, o 13:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars
Podziękował: 6 razy

problem z różnowartowoscia i funkcja odwrotna

Post autor: locopin »

mam problem ze sprawdzeniem czy funkcja jest róznowartosciowa. z funkcja sinus wogole sobie nie radze. Jak sprawdzic czy funkcja \(\displaystyle{ f\left( x\right)=\sin 5x}\) jest różnowartosciowa? i jesli bedzie to fukcja do niej odrotna bedzie miala postac : \(\displaystyle{ x=\sin 5y}\) ?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2012, o 12:45 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

problem z różnowartowoscia i funkcja odwrotna

Post autor: TPB »

Wiesz czym jest funkcja różnowartościowa?
locopin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 23 sie 2010, o 13:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars
Podziękował: 6 razy

problem z różnowartowoscia i funkcja odwrotna

Post autor: locopin »

tak, tylko wlasnie sinus dla mnie jest funkcja okresowa i cos mi tu nie pasuje . . .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

problem z różnowartowoscia i funkcja odwrotna

Post autor: piasek101 »

Okresowość wyklucza różnowartościowość.
ODPOWIEDZ