określić czy funkcja jest okresowa i wyznaczyć okres :
1. \(\displaystyle{ y = 5\cos 7x}\)
2. \(\displaystyle{ y = \cos ^{2} 2x}\)
3. \(\displaystyle{ y = \cos x + \sin ( \sqrt{3}x )}\)
funkcje okresowe
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
funkcje okresowe
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 23:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
funkcje okresowe
Pierwsze dwie funkcje są okresowe, co wynika z okresowości cosinusa. Trzecia nie jest, ale dowód tego faktu jest dość prosty.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
funkcje okresowe
Narysuj sobie wykres, popatrz na niego i zgadnij jaki jest okres, a potem sprawdź (już algebraicznie), czy się zgadza.