Witam. Mam takie zadanie: kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest taki, że \(\displaystyle{ \cos \alpha + \sin \alpha = \frac{4}{3}}\). Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \left| \cos \alpha - \sin \alpha \right|}\).
Otóż kombinowałem tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \cos \alpha + \sin \alpha = \frac{4}{3} \\ \sin ^2 \alpha + \cos ^2 \alpha = 1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ (\cos \alpha + \sin \alpha)^2 - 2 \sin \alpha \cos \alpha = 1}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{3}\right)^2 - 2 \sin \alpha \cos \alpha = 1}\)
Dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha = \frac{7}{18}}\)
Jestem na dobrym tropie? Jeśli tak to co dalej? Bo tą drogą doszedłem do równania kwadratowego, ale potem wychodziło jakieś dziadostwo, bo jeśli bym na podstawie otrzymanego tym sposobem sinusa chciał wyciągnąć cosinusa z jedynki trygonometrycznej to zagnieżdżone pierwiastki wychodzą. Jak to mądrze ruszyć? Proszę o wskazówki i pozdrawiam.
Wartość wyrażenia w wartości bezwzględnej.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
Wartość wyrażenia w wartości bezwzględnej.
Zauważ że \(\displaystyle{ \left| \cos \alpha - \sin \alpha \right| = \sqrt{\left( \cos \alpha - \sin \alpha \right)^{2} } = \sqrt{\sin^{2} \alpha + \cos^{2} \alpha - 2 \sin \alpha \cos \alpha} = \sqrt{1- 2 \sin \alpha \cos \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{3}\right)^2 - 2 \sin \alpha \cos \alpha = 1 \iff 2 \sin \alpha \cos \alpha =\left( \frac{4}{3}\right)^{2} -1 = \frac{7}{9}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{4}{3}\right)^2 - 2 \sin \alpha \cos \alpha = 1 \iff 2 \sin \alpha \cos \alpha =\left( \frac{4}{3}\right)^{2} -1 = \frac{7}{9}}\)
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wartość wyrażenia w wartości bezwzględnej.
Czyli idąc dalej:
\(\displaystyle{ \sqrt{1- 2 \sin \alpha \cos \alpha} = \sqrt{1- \frac{7}{9} } = \frac{ \sqrt{2} }{3}}\)?
\(\displaystyle{ \sqrt{1- 2 \sin \alpha \cos \alpha} = \sqrt{1- \frac{7}{9} } = \frac{ \sqrt{2} }{3}}\)?
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Wartość wyrażenia w wartości bezwzględnej.
Przyznam szczerze, że super ten chwyt z pierwiastkiem Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam!