Znajdź supremum funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2283
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Znajdź supremum funkcji

Post autor: matmatmm »

Znaleźć \(\displaystyle{ \sup_{\mathbb{R}}\left| f\right|}\) , gdzie \(\displaystyle{ f(x)=c+b\sin x + a\cos x}\)
Policzyłem pochodną, ale wyszło równanie którego nie potrafiłem rozwiązać:
\(\displaystyle{ a\sin x=b\cos x}\)
szw1710

Znajdź supremum funkcji

Post autor: szw1710 »

Jeśli \(\displaystyle{ \cos x \ne 0,}\) to \(\displaystyle{ \tg x=\frac{b}{a},}\) skąd \(\displaystyle{ x=\arctg\frac{b}{a}.}\)

Zakładamy , że \(\displaystyle{ a\ne 0}\) oraz \(\displaystyle{ b\ne 0,}\) gdyż w przeciwnym przypadku zadanie jest trywialne.
ODPOWIEDZ