Funkcje na kalkulatorze prostym.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mocniej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

Funkcje na kalkulatorze prostym.

Post autor: mocniej »

Cześć.
Szukałem odpowiedniego działu dla tego tematu i ostatecznie postanowiłem umieścić go tutaj.
Ostatnio znajomy powiedział mi, że na kalkulatorze prostym można liczyć przynajmniej przybliżone wartości funkcji sinus, cosinus, tangens oraz logarytmy.
W kwestii funkcji trygonometrycznych domyślam się, że chodzi o rozwinięcie funkcji w szereg do któregoś tam wyrazu i wklepanie do kalkulatora wartości kąta w radianach. Mógłby ktoś potwierdzić, czy mam rację ?
Dzięki !
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

Funkcje na kalkulatorze prostym.

Post autor: G17 »

Hej. Kalkulator prosty nie obsługuje funkcji trygonometrycznych i logarytmicznych. Tam sa tylko dodawanie mnożenie dzielenie odejmowanie procent pierwiastkowanie -drugiego stopnia- dodawanie do pamieci. Nie możesz policzyc np \(\displaystyle{ \log_{2} \left( \frac{1}{\sqrt{2}} \right)}\) oraz nie możesz policzyc \(\displaystyle{ \ctg \left( \frac{\pi}{4} \right)}\). Da sie to zrobic na kalkulatorze naukowym gdzie np. po podaniu \(\displaystyle{ \log_{2} \left( \frac{1}{\sqrt{2}} \right) = -\frac{1}{2}}\) albo tamten kotangens to jeden. Mam nadzieje że o to Ci chodziło..
ODPOWIEDZ