Liczba rozwiązań równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jauntyy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2010, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań

Liczba rozwiązań równania

Post autor: jauntyy »

Podaj liczbę rozwiązań równania:
\(\displaystyle{ x=\sin x+\left| \sin x\right|}\)

Rozbiłam to na dwa przypadki, gdy sinus pod wartoscia bezwzględna jest ujemny mamy \(\displaystyle{ x=0}\), a gdy dodatni mamy \(\displaystyle{ x=2 \sin x}\) , co dalej?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2012, o 11:13 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: loitzl9006 »

Narysuj sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ f(x)=\sin x + \left| \sin x\right|}\) w układzie współrzędnych na podstawie tego do czego doszłaś, potem w tym samym układzie narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)=x}\) i zobaczysz (intuicyjnie), że wykresy obu funkcji przetną się w dwóch punktach. Czyli będą dwa rozwiązania równania.
jauntyy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2010, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań

Liczba rozwiązań równania

Post autor: jauntyy »

zaraz, czym jest \(\displaystyle{ g(x)}\) ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: mat_61 »

loitzl9006 prawą stronę równania zapisał jako \(\displaystyle{ f(x)}\) natomiast lewą stronę równania jako \(\displaystyle{ g(x)}\), czyli rozwiązaniami podanego równania są punkty przecięcia tych funkcji.
jauntyy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2010, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań

Liczba rozwiązań równania

Post autor: jauntyy »

gdzie to się przetnie? nie widzę tego
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Liczba rozwiązań równania

Post autor: loitzl9006 »

% ... to+x%3D2.5 (drugi wykres)

Żeby do tego dojść bez Wolframa, trzeba skorzystać z przybliżenia \(\displaystyle{ \pi \approx 3.14}\) rysując wykres \(\displaystyle{ f(x)}\) i wtedy powinno być widoczne przecięcie w dwóch miejscach.
jauntyy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 4 gru 2010, o 21:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: poznań

Liczba rozwiązań równania

Post autor: jauntyy »

aa rzeczywiście, rysowałam zwyklego sinusa zamiast wyższego dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ