Jak sporządzić nastepujace wykresy:
\(\displaystyle{ y=2\left| \sin x\right|\left| \cos x\right| \\
y= \frac{\sin x}{\left| \cos x\right| }}\)
wykresy fukcji
wykresy fukcji
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 15:28 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Do nowej linii w LaTeX-u przenosisz się za pomocą \\.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Do nowej linii w LaTeX-u przenosisz się za pomocą \\.
wykresy fukcji
\(\displaystyle{ 2\sin x\cos x=\sin 2x,}\) więc wystarczy narysować linię \(\displaystyle{ y=\sin 2x}\) i wziąć moduł. W drugim zauważ, że \(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\) i rozważ różne przypadki związane z mianownikiem. W zależności od \(\displaystyle{ x}\) będziemy mieć albo \(\displaystyle{ \tg x,}\) albo \(\displaystyle{ -\tg x.}\)
wykresy fukcji
czyli w drugiom przykladzie \(\displaystyle{ \tg}\) dla \(\displaystyle{ x}\) wiekszych od zera będzie zwykły, a po drugiej stronie osi \(\displaystyle{ OX}\) będzie przeksztalcony?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 15:31 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
wykresy fukcji
Raczej nie, jeśli będziesz rozważać wszystkie liczby rzeczywiste (za wyjątkiem miejsc zerowych cosinusa). Najpierw rozważ sprawę dla \(\displaystyle{ x\in[0,2\pi].}\)
wykresy fukcji
wiem, narysowalam cosinusa i tam gdzie jest on pod osią to przekształcam tangensa, a gdy jest nad osią to zostawiam tak?
wykresy fukcji
Chyba tak... W I i IV ćwiartce cosinus jest dodatni, więc mamy tangensa, a w ćwiartce II i III cosinus jest ujemny, a więc mamy minus tangensa.