Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie nie ma rozwiązania:
\(\displaystyle{ \cos \left( 4x+5\right)= \frac{ m^{2}-4 }{2m+1}}\)
Rówanie z parametrem
Rówanie z parametrem
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 14:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rówanie z parametrem
Wskazówka: zapisz w postaci jednej nierówności, jakich wartości nie przyjmuje funkcja kosinus (zastanów się wpierw nad jej zbiorem wartości); później rozwiąż odpowiednią nierówność z parametrem \(\displaystyle{ m}\).
Rówanie z parametrem
czyli prawa strona równania aby rownanie nie mielo rozwiazania musi byc wieksza od \(\displaystyle{ 1}\) lub mniejsza od \(\displaystyle{ -1}\)?
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 17:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Rówanie z parametrem
Dokładnie tak. Równoważnie: \(\displaystyle{ \left|\frac{m^2-4}{2m+1}\right|>1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Rówanie z parametrem
Z definicji || (i dziedzinę ze względu na \(\displaystyle{ m}\) nie zaszkodzi).
Ostatnio zmieniony 5 paź 2012, o 17:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.