Bardzo proszę o pomoc bo wyniki mi jakies dziwne wychodzą
1) \(\displaystyle{ \tg \left( 6x+ \frac{ \pi }{4} \right) = - \sqrt{3}}\)
2) \(\displaystyle{ \tg 3x = -1}\)
3) \(\displaystyle{ \ctg \left( \frac{x}{2} - \frac{ \pi }{3} \right) = - \sqrt{3}}\)
4) \(\displaystyle{ \left|\sin 2x \right| > \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Wyniki to:
1. \(\displaystyle{ x= \frac{5}{72} \pi + \frac{k \pi }{6}}\)
2. \(\displaystyle{ x= \frac{3}{6} \pi + \frac{k \pi }{3}}\)
-- 4 paź 2012, o 13:55 --
Dobra rozwiązałem trzy pierwsze tylko to ostatnie z sinusem proszę o pomoc
równania trygonometryczne
równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 4 paź 2012, o 13:25 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lodz
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 124 razy
równania trygonometryczne
Zauważ że \(\displaystyle{ \tg \left( 6x+ \frac{ \pi }{4} \right) = - \sqrt{3} \iff \tg \left( 6x+ \frac{ \pi }{4} \right) = -\tg\frac{ \pi }{3}}\).
równania trygonometryczne
No spoko już ogarnąłem. tylko ten ostatni przykład wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{8} + \frac{k \pi }{2} < x < \frac{3}{8} \pi + \frac{k \pi }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{8} + \frac{k \pi }{2} < x < \frac{3}{8} \pi + \frac{k \pi }{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2012, o 14:14 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
równania trygonometryczne
4) masz dobrze
1) też ok
2) powinno wyjść \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{12} + \frac{k \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg 3x = -1 \\ \tg 3x = \tg\left( - \frac{ \pi }{4} \right) \\ 3x =- \frac{ \pi }{4}+k \pi \\ x=- \frac{ \pi }{12} + \frac{k \pi }{3}}\)
W 3) zapisz \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\) jako \(\displaystyle{ \ctg \left( - \frac{ \pi }{6} \right)}\) i dalej podobnie jak w 2).
1) też ok
2) powinno wyjść \(\displaystyle{ - \frac{ \pi }{12} + \frac{k \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg 3x = -1 \\ \tg 3x = \tg\left( - \frac{ \pi }{4} \right) \\ 3x =- \frac{ \pi }{4}+k \pi \\ x=- \frac{ \pi }{12} + \frac{k \pi }{3}}\)
W 3) zapisz \(\displaystyle{ - \sqrt{3}}\) jako \(\displaystyle{ \ctg \left( - \frac{ \pi }{6} \right)}\) i dalej podobnie jak w 2).