równanie z trygonometrii

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
justikara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 12 paź 2011, o 20:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice

równanie z trygonometrii

Post autor: justikara »

jak do tego dojść??

\(\displaystyle{ 9\cos ^2x+\sin ^2x=8\cos ^2x+1}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2012, o 23:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

równanie z trygonometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

Jedynka trygonometryczna.

JK
G17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 22 wrz 2012, o 17:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 124 razy

równanie z trygonometrii

Post autor: G17 »

Skorzystaj z przekształcenia jedynki trygonometrycznej
\(\displaystyle{ {\red \sin^{2}x + \cos^{2}x=1 \iff \sin^{2}x=1-\cos^{2}x}}}\)

\(\displaystyle{ 9\cos^{2}x+\sin^{2}x=8\cos^2x+1 \\
9\cos^{2}x+1-\cos^{2}x=8\cos^2x+1 \\
8\cos^{2}x+1=8\cos^{2}x+1}\)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2012, o 11:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

równanie z trygonometrii

Post autor: Jan Kraszewski »

Prościej było nic nie przekształcać:

\(\displaystyle{ 9\cos^{2}x+\sin^{2}x=8\cos^2x+\cos^2x+\sin^2x=8\cos^2x+1}\)

JK
ODPOWIEDZ