Sprowadzenie do postaci iloczynowej
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
Sprowadzenie do postaci iloczynowej
Witam!
Proszę o sprowadznie do postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ 1+\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\cos \alpha}\)
Z góry dzięki
Proszę o sprowadznie do postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ 1+\sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\cos \alpha}\)
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 3 paź 2012, o 19:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Sprowadzenie do postaci iloczynowej
\(\displaystyle{ 1+\sin {x}=\sin ^2{\frac{x}{2}}+\cos ^2{\frac{x}{2}}+2\sin {\frac{x}{2}}\cos {\frac{x}{2}}= \left( \sin {\frac{x}{2}}+\cos {\frac{x}{2}} \right) \left( \sin {\frac{x}{2}}+\cos {\frac{x}{2}} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2012, o 21:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1053
- Rejestracja: 20 wrz 2012, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podWarszawie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 208 razy
Sprowadzenie do postaci iloczynowej
hm... a tu nie powinno być \(\displaystyle{ {\red+} 2\sin \frac{x}{2}\cos \frac{x}{2}}\) ?tometomek91 pisze:\(\displaystyle{ 1+\sin {x}=\sin ^2{\frac{x}{2}}+\cos ^2{\frac{x}{2}}-2\sin {\frac{x}{2}}\cos {\frac{x}{2}}= \left( \sin {\frac{x}{2}}-\cos {\frac{x}{2}} \right) \left( \sin {\frac{x}{2}}-\cos {\frac{x}{2}} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2012, o 21:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Sprowadzenie do postaci iloczynowej
Tam powinny być plusy a nie minusy.
W drugim ułamek zapisz jako cosinus pewnego kąta - jakiego? Potem wzór na różnicę cosinusów.
W drugim ułamek zapisz jako cosinus pewnego kąta - jakiego? Potem wzór na różnicę cosinusów.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
Sprowadzenie do postaci iloczynowej
A możecie mi to jakoś wytłumaczyc co z czego bo nie za bardzo rozumiem ( 2 tygodnie choroby robi swoje ;/)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 3 paź 2012, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
Sprowadzenie do postaci iloczynowej
dobra to juz wiem dzieki wielkie Tomek i Kropka, a mozecie mnie jeszcze nakierowac jak zapisac to \(\displaystyle{ \frac12}\) ??
Ostatnio zmieniony 3 paź 2012, o 21:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .