Suma stu rozwiązań równania

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Baluu123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 paź 2012, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Suma stu rozwiązań równania

Post autor: Baluu123 »

witam!

Mam następujące pytanie:
Jeżeli rozpatrzymy równanie \(\displaystyle{ \sin 2x=\cos x}\) to najprostszym sposobem będzie zamiana \(\displaystyle{ \sin 2x}\) na \(\displaystyle{ 2\sin x\cos x}\), dzięki czemu będzie można zamienić całość na równanie:

\(\displaystyle{ \cos x(2\sin x-1)=0}\)

więc rozwiązania to\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + k\pi \vee x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee x=\frac{5\pi}{6} + 2k\pi}\)

Gdybyśmy chcieli policzyć teraz sumę 100 najmniejszych dodatnich rozwiązań takiego równania, to trzeba znaleźć pewien schemat i potem zsumować wszystkie takie rozwiązania.
Jednakże gdybyśmy chcieli zawrzeć to w jednym wzorze to wtedy wyglądałby on tak: \(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{6} + \frac{2k\pi}{3}}\).
Problem polega na tym, że jedyne co mi wychodzi to \(\displaystyle{ x =\frac{\pi}{6} + 2k\frac{\pi}{3}}\). Staram się jakoś wciągnąć tam tego minusa, ale nie mam pomysłu, dlatego proszę tutejszych forumowiczów o pomoc;]
Ostatnio zmieniony 2 paź 2012, o 01:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Suma stu rozwiązań równania

Post autor: kropka+ »

Baluu123 pisze:
Jednakże gdybyśmy chcieli zawrzeć to w jednym wzorze to wtedy wyglądałby on tak: \(\displaystyle{ x = -\frac{\pi}{6} + \frac{2k\pi}{3}}\).
Problem polega na tym, że jedyne co mi wychodzi to \(\displaystyle{ x =\frac{\pi}{6} + 2k\frac{\pi}{3}}\).
Co chcesz zawrzeć w jednym wzorze? Jeżeli to ma być rozwiązanie nierówności to oba wzory są złe.
Awatar użytkownika
bb314
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Namysłów
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 321 razy

Suma stu rozwiązań równania

Post autor: bb314 »

Baluu123 pisze:więc rozwiązania to\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + k\pi \vee x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi \vee x=\frac{5\pi}{6} + 2k\pi}\)
tego nie da się zapisać w jednym wzorze


zapisałabym to trochę inaczej:
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2} + 2k\pi \ \vee \ x=\frac{3\pi}{2}+2k\pi \ \vee \ x=\frac{\pi}{6} + 2k\pi\ \vee \ x=\frac{5\pi}{6} + 2k\pi}\)
czyli mamy cztery pierwiastki w przedziale \(\displaystyle{ (0,2\pi)}\)
a więc musimy zsumować pierwiastki z 25 okresów, czyli dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3,...,24}\)

\(\displaystyle{ S=\sum_{k=0}^{24}\left(\frac{\pi}{2} + 2k\pi +\frac{3\pi}{2}+2k\pi+\frac{\pi}{6} + 2k\pi+\frac{5\pi}{6} + 2k\pi\right)=\\=
\sum_{k=0}^{24}\left(3\pi+8k\pi\right)=25\cdot 3\pi+\sum_{k=0}^{24}8k\pi=75\pi+8\pi\sum_{k=0}^{24}k=75\pi+8\pi\cdot300=\ \blue 2475\pi}\)
Baluu123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 paź 2012, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy

Suma stu rozwiązań równania

Post autor: Baluu123 »

Dziękuję bardzo, teraz już widzę błędne rozumowanie.
ODPOWIEDZ