Czy funkcja jest okresowa?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
niemamnazwy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna

Czy funkcja jest okresowa?

Post autor: niemamnazwy »

Treść:
Czy funkcja \(\displaystyle{ f}\) określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \cos \left( x \sqrt{a} \right) +\cos \left( x \sqrt{b} \right)}\) jest okresowa, jeżeli

a) \(\displaystyle{ a=8, b=18}\);
b) \(\displaystyle{ a=45, b=48}\);
c) \(\displaystyle{ a=64, b=81}\);
d) \(\displaystyle{ a=49, b=75}\)?
Do rozwiązania przy pomocy metod znanych tegorocznemu maturzyście i świeżo upieczonemu studentowi.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Czy funkcja jest okresowa?

Post autor: lukasz1804 »

Cenną wskazówkę znajdziesz tu: 34202.htm
ODPOWIEDZ