Przekształcenia funckji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
aiki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Przekształcenia funckji

Post autor: aiki93 »

Mam funkcję \(\displaystyle{ y=\sin \left( |x| - \frac{\pi}{6} \right)}\)

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego najpierw należy przesunąć funkcję o pi/6 a nie najpierw sin(|x|) tak jak mi się wydawało.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 18:05 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Przekształcenia funckji

Post autor: bartek118 »

Bo jakbyś najpierw zrobił \(\displaystyle{ \sin (|x|)}\), a potem przesunął to otrzymałbyś \(\displaystyle{ y=\sin \left( \left|x - \frac{\pi}{6} \right| \right)}\)
aiki93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 25 wrz 2012, o 17:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Przekształcenia funckji

Post autor: aiki93 »

wiem właśnie a wydawało mi się ze robi się od środka i najbliżej x jest modoł.
ODPOWIEDZ