Oblicz....
-
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 130 razy
Oblicz....
\(\displaystyle{ Oblicz \ tg\frac{x}{2}, \ jezeli \ sinx = \frac{4}{5} \ i \ x \ (0; \frac{\pi}{2})}\)
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Oblicz....
liczysz \(\displaystyle{ cosx}\) z jedynki trygonometrycznej i wyliczasz tangens.
\(\displaystyle{ tg2x=\frac{2tgx}{1-tg^2x}}\) więc
\(\displaystyle{ tgx=\frac{2tg\frac{x}{2}}{1-tg^2\frac{x}{2}}}\)
\(\displaystyle{ tg2x=\frac{2tgx}{1-tg^2x}}\) więc
\(\displaystyle{ tgx=\frac{2tg\frac{x}{2}}{1-tg^2\frac{x}{2}}}\)