szalOONa tożsamość :D

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
tomekcooler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 20 mar 2006, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oława
Podziękował: 2 razy

szalOONa tożsamość :D

Post autor: tomekcooler »

witam!
mam problem z wykazaniem następującej tożsamości:
\(\displaystyle{ sin^{2}x-cos^{2}x=\frac{tg^{2}-1}{tg^{2}+1}}\). Doszedlem tylko do tego, że \(\displaystyle{ P=(\frac{sin^{2}x-cos^{2}x}{cos^{2}x})(\frac{1}{sin^{2}x})}\).
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

szalOONa tożsamość :D

Post autor: baksio »

\(\displaystyle{ P=\frac{\frac{sin^2x}{cos^2x}-1}{\frac{sin^2x}{cos^2x}+1} = \frac{sin^2x-cos^2x}{cos^2x}*\frac{cos^2x}{sin^2x+cos^2x} = sin^2x-cos^2x = L}\)
ODPOWIEDZ