Czemu zachodzi taka równość?
\(\displaystyle{ 2 \cos ^2 \frac{x}{2} = (\cos x+1)}\)
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć??
trywialne przekształcenie z cosinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 115
- Rejestracja: 16 sie 2012, o 13:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Moniuszki 1A
- Podziękował: 10 razy
trywialne przekształcenie z cosinusem
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, o 11:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
trywialne przekształcenie z cosinusem
\(\displaystyle{ \cos x+1=\cos x +\cos 0}\)
Skorzystaj ze wzoru na sumę cosinusów dla kątów \(\displaystyle{ \alpha= x, \beta= 0}\)
Skorzystaj ze wzoru na sumę cosinusów dla kątów \(\displaystyle{ \alpha= x, \beta= 0}\)