1) dla jakich wartośmi parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ m^{2}\left( 1 - \sin x\right) -4m+ 1+ \sin x =0}\) ma rozwiązanie?
2) dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) funkcja określona wzorem
\(\displaystyle{ f(x)=x^{2} - \left( 4 \sqrt{2} \ \cos m \right)x + 4\sin 2m}\) ,a najmniejszą wartość równą \(\displaystyle{ 0}\)?
3) dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \frac{2\sin 2x+\ 3\sin 3x}{\sin x} +1}\)
rozwiąż rówanie \(\displaystyle{ f(x)=3}\)
równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, o 18:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj w całości wszystkie wyrażenia matematyczne. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
równania trygonometryczne
w 1 i 2 próbowałam przekształceń, delt, ale nic nie wyszło ciekawego. w 3 próbowałam tez przekształcać, doszłam do tego\(\displaystyle{ 2\sin x= 2\sin 2x+ 3 \sin 3x}\) ale nie wiem co dalej, próbowałam wzory podwojonego i potrojonego kąta ale nie wyszło tez:(
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, o 21:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
równania trygonometryczne
1) Wyznacz \(\displaystyle{ \sin x}\) i później, to co Ci wyjdzie jako \(\displaystyle{ \sin x}\) ma być \(\displaystyle{ \ge 1 \wedge \le -1}\)
-- 17 wrz 2012, o 19:13 --
2) Wylicz \(\displaystyle{ q}\), czyli drugą współrzędną wierzchołka paraboli i przyrównaj do \(\displaystyle{ 0}\)-- 17 wrz 2012, o 19:42 --3) Może zapisz sobie \(\displaystyle{ \sin 3x}\) jako \(\displaystyle{ \sin \left(2x+x\right)}\) i działaj wzorami.
-- 17 wrz 2012, o 19:13 --
2) Wylicz \(\displaystyle{ q}\), czyli drugą współrzędną wierzchołka paraboli i przyrównaj do \(\displaystyle{ 0}\)-- 17 wrz 2012, o 19:42 --3) Może zapisz sobie \(\displaystyle{ \sin 3x}\) jako \(\displaystyle{ \sin \left(2x+x\right)}\) i działaj wzorami.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy