Tożsamości Trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Thoous
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 8 wrz 2012, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nawsie Brzosteckie
Podziękował: 2 razy

Tożsamości Trygonometryczne

Post autor: Thoous »

\(\displaystyle{ \sin \alpha -\sin \alpha \cdot \cos ^{2} \alpha =?}\) jak takie coś się upraszcza? podacie inne przykłady?
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2012, o 17:33 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Tożsamości Trygonometryczne

Post autor: mmoonniiaa »

Wyciągnij \(\displaystyle{ \sin \alpha}\) przed nawias i wykorzystaj jedynkę trygonometryczną.
Awatar użytkownika
lackiluck1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 205
Rejestracja: 20 lis 2009, o 08:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Tożsamości Trygonometryczne

Post autor: lackiluck1 »

\(\displaystyle{ \sin \alpha - \sin \alpha \cos^2 \alpha = \sin \alpha (1-\cos^2 \alpha)= \sin \alpha \cdot \sin^2 \alpha = \sin^3 \alpha}\)
ODPOWIEDZ