równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
równania trygonometryczne
1) \(\displaystyle{ \left( \left( \tg x + \sin x \right) \cos x = \left( \left( \tg x + \sin x \right) \sin x}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 18:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.Temat umieszczony w złym dziale.
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
równania trygonometryczne
Powymnażaj wszystko, potem skorzystaj z \(\displaystyle{ \tg x= \frac{ \sin x}{ \cos x}}\). Pamiętaj o dziedzinie.
Potem możesz z jedynki trygonometrycznej skorzystać jeszcze( uzależnić \(\displaystyle{ \sin x}\) od \(\displaystyle{ \cos x}\) lub odwrotnie)
Potem możesz z jedynki trygonometrycznej skorzystać jeszcze( uzależnić \(\displaystyle{ \sin x}\) od \(\displaystyle{ \cos x}\) lub odwrotnie)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 18:41 przez edith1423, łącznie zmieniany 4 razy.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
równania trygonometryczne
Można też tak:
\(\displaystyle{ \left(\tan x + \sin x \right)\left( \cos x - \sin x \right)=0}\)
Otrzymamy dwa równania.-- 12 wrz 2012, o 18:40 --Aha, no i dziedzina na początku obowiązkowo...
\(\displaystyle{ \left(\tan x + \sin x \right)\left( \cos x - \sin x \right)=0}\)
Otrzymamy dwa równania.-- 12 wrz 2012, o 18:40 --Aha, no i dziedzina na początku obowiązkowo...
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy