mam do rozwiązania takie równania
\(\displaystyle{ 2) \ 2\tg x + \cos x = \frac{2}{\cos x} \\
3) \ \sin 3x \cdot \cos 2x + 2\sin x \cdot \cos x \cdot \cos 3x = \frac{1}{2} \\
4) \ \cos x + \cos 2x = 2 \\
5) \ \sin 4x + 2 \sin ^{2}x - 1 =0 \\
6) \ \sin 2x \cdot \tg x +1 = \frac{5}{2} \cos \left( \frac{ \pi }{2} - x \right) \\
7) \ \sin 2x + \tg x = \cos \left( \frac{3}{2} \pi - x \right) \\
8) \ 2\sin x + 2\cos x - \tg x = 1}\)
mógłby mi ktos pomóc? chociaż zacząć?
równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
równania trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 19:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 8 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Temat umieszczony w złym dziale.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
równania trygonometryczne
żeby zacząć, musisz najpierw poprawić zapis (opcja - edytuj)
w 2.
pomnóż obie strony przez cosx
następnie skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
w 2.
pomnóż obie strony przez cosx
następnie skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
- edith1423
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 8 sty 2010, o 19:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 40 razy
równania trygonometryczne
2)Wyznacz dziedzinę.
Pomnóż obie strony równania przez \(\displaystyle{ \cos x}\).
Wykorzystaj \(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}}\). I później użyj jedynki trygonometrycznej. Uzależnij jedną funkcję trygonometryczną od drugiej.
Pomnóż obie strony równania przez \(\displaystyle{ \cos x}\).
Wykorzystaj \(\displaystyle{ \tg x = \frac{\sin x}{\cos x}}\). I później użyj jedynki trygonometrycznej. Uzależnij jedną funkcję trygonometryczną od drugiej.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 19:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 4 lis 2010, o 18:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: brak
- Podziękował: 2 razy
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
równania trygonometryczne
w 3.
\(\displaystyle{ 2\sin x\cos x=\sin 2x}\)
następnie skorzystaj ze wzoru na sinus sumy dwóch kątów
-- 12 wrz 2012, o 20:53 --
w 4.
rozpisz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, żeby mieć funkcje tylko jednego rodzaju
-- 12 wrz 2012, o 20:56 --
w 5.
\(\displaystyle{ \sin 4x}\) rozłóż jako funkcję podwojonego kąta \(\displaystyle{ \sin \left( 2\cdot 2x \right)}\)
-- 12 wrz 2012, o 20:59 --
w 6.
rozłóż sinus podwojonego kąta
\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{2}-x \right) =\cos \left( 90^o-x \right) =\sin x}\)
-- 12 wrz 2012, o 21:01 --
w 7.
podobnie jak w 6.
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{3}{2}\pi-x \right) =\cos \left( 270^o-x \right) =-\sin x}\)
-- 12 wrz 2012, o 21:06 --
w 8.
\(\displaystyle{ \tg x+1=\frac{\sin x}{\cos x}+1=\frac{\sin x+\cos x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin x\cos x=\sin 2x}\)
następnie skorzystaj ze wzoru na sinus sumy dwóch kątów
-- 12 wrz 2012, o 20:53 --
w 4.
rozpisz \(\displaystyle{ \cos 2x}\) i skorzystaj z jedynki trygonometrycznej, żeby mieć funkcje tylko jednego rodzaju
-- 12 wrz 2012, o 20:56 --
w 5.
\(\displaystyle{ \sin 4x}\) rozłóż jako funkcję podwojonego kąta \(\displaystyle{ \sin \left( 2\cdot 2x \right)}\)
-- 12 wrz 2012, o 20:59 --
w 6.
rozłóż sinus podwojonego kąta
\(\displaystyle{ \tg x=\frac{\sin x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{\pi}{2}-x \right) =\cos \left( 90^o-x \right) =\sin x}\)
-- 12 wrz 2012, o 21:01 --
w 7.
podobnie jak w 6.
\(\displaystyle{ \cos \left( \frac{3}{2}\pi-x \right) =\cos \left( 270^o-x \right) =-\sin x}\)
-- 12 wrz 2012, o 21:06 --
w 8.
\(\displaystyle{ \tg x+1=\frac{\sin x}{\cos x}+1=\frac{\sin x+\cos x}{\cos x}}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2012, o 21:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Skaluj nawiasy.