Proszę o wskazówkę jak to ugryźć.
\(\displaystyle{ \arcsin\left| \frac{x}{6} -3\right|= \frac{\pi}{6}}\)
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną
Weź \(\displaystyle{ \sin}\) po obu stronach, a uzyskasz \(\displaystyle{ \left| \frac{x}{6} - 3 \right| = \frac{1}{2}}\).
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, o 13:22 przez Mistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 10:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: R do M
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 234 razy
Równanie trygonometryczne z wartością bezwzględną
\(\displaystyle{ \arcsin x=y}\) gdy \(\displaystyle{ \sin y=x}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{6}=\left| \frac{x}{6}-3\right|}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\left| \frac{x}{6}-3\right|}\)
\(\displaystyle{ \sin \frac{\pi}{6}=\left| \frac{x}{6}-3\right|}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\left| \frac{x}{6}-3\right|}\)
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, o 14:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.